Megszűnik az unión kívülről érkező 22 euró alatti áruk áfamentessége

2021. július 1-től megszűnik az unión kívülről érkező 22 euró alatti áruk áfamentessége, 150 eurós értékig azonban a termékek behozatala továbbra is vámmentes marad.

Eszerint az év közepétől az Európai Unión kívülről érkező termékek után áfát kell fizetni, függetlenül annak értékétől. A 150 euró alatti áruk továbbra is vámmentesek maradnak, az alkoholtartalmú termékeket, a parfümöket és a kölnivizeket, továbbá a dohányt és a dohánytermékeket kivéve.

A kisebb értékű árut tartalmazó küldemények többségét a Magyar Posta kezeli. A tervek szerint a vámügynöki szolgáltatás díja termék értékhez igazítottan sávos lesz. Az új folyamatban az ügyfelek számára elsődlegesen az online fizetés lesz ajánlott, amelyhez díj előny is társul.
Minden online rendelés esetén, de a vámeljárás miatt az Európai Unión kívüli rendeléskor különösen fontos a pontos cím mellett az elérhetőségek (email, telefon) megadása is, mert a megfelelő adatok birtokában a Posta automatikusan elvégzi a vámeljárást, és fizetést követően a szabályok szerint kézbesíti a küldeményt.

Forrás: nav.gov.hu